Annons

Du är här

Sommarstyrka säkrar Öland

Publicerad15 maj 2015  Text Klara Möller Norén

Räddningstjänst

I juli ökar befolkningen på norra Öland från 2 500 upp till 40 000. Det ställer krav på räddnings­tjänsten, som Ölandskommunerna valt att lösa med en ­tillfällig sommarstyrka.

Sommarbrandkåren eller Bödastyrkan startade redan 1991 och kör därmed sin 25:e sommar i år. Konceptet har varit detsamma från start: Under sommarperioden då det är högst tryck, från vecka 26 till vecka 31, finns en specialstyrka med en räddningsledare och fyra brandmän på plats direkt på Böda camping på norra delen av ön. 

– Vi bygger upp en station i en förrådsbyggnad. Där ryms styrkans brandbil och annat materiel. Alla brandmännen bor på campingen, berättar Bengt Andersson, räddningschef i Ölands Räddningstjänst.

De sex mest intensiva sommarveckorna bemannas av lika många grupper med deltidsanställda brandmän. Att ingen jobbar mer än en vecka gör det lättare att få kompetent personal. Det är ingen brist på sökande, varje år ansöker 100–130 personer till de totalt 30 platserna. Flera återkommer sommar efter sommar. 

– Vi försöker ha ett rullande system så att det är några som varit med förut i varje grupp, säger Bengt Andersson. 

Det är också alltid med någon som har god lokalkännedom. Annars är den geografiska spridningen stor, brandmän från hela Sverige söker sig till sommarstyrkan på Öland. För att kunna arbeta i sommarstyrkan ska personer minst ha utbildning till deltidsbrandman. Räddningsledaren i sommarkåren är alltid utbildad styrke­ledare. Men ofta är kompetensen i grupperna väldigt hög, med flera ordinarie, erfarna brandmästare i samma grupp. 

– Jobbet ser ganska lika ut i hela landet, alla brukar förstå snabbt vad de har att göra, vad som krävs. Jag tycker att det är en smidig lösning som tillför stor kompetens till området, säger Bengt Andersson. Vi är tacksamma över att få den här förstärkningen!

Nytta och nöje

Bo Edström har jobbat länge som brandmästare och har numera MSB i Karlstad som sin arbetsplats. Sedan 2002 har han verkat som styrkeledare under den sista av de sex veckorna som sommarstyrkan finns på Böda camping och i sommar är det dags igen.

– Det är fantastiskt att få vara på den här fina platsen på jorden, säger han. Stranden är som vid Medelhavet, eller bättre! 

Hans familj brukar följa med och uppskattar Bödasommaren lika mycket. Även barnen som nu är i tjugoårsåldern följer fortfarande gärna med hit. 

– Det brukar bli en fin gemenskap, alla som jobbar grillar tillsammans och umgås.  

På Böda finns vattenland, bageri, affär, restauranger, minigolfbana, fotbollsplan med många fler nöjen – allt som kan önskas för en komplett semester. Brandmännens uppgift på plats går dock före allt annat. De kan inte ge sig iväg och se Öland, utan har en anspänningstid på fem minuter. Strandbad kan hinnas med, men då gäller det att ha koll på telefon och sökare och snabba ben.  

– Vi övar också varje dag, i minst två timmar. Det behövs, det är viktigt att vi håller oss på topp, betonar Bo Edström. 

Han har tagit som sin uppgift att packa ihop stationen i slutet av säsongen. Då ska det inventeras, packas och fixas. Innan dess brukar styrkan bjuda in till en mindre uppvisning, där campingens alla barn får titta i brandbilen och fråga om jobbet. 

– Jag hoppas och tror att vår närvaro får folk att känna sig trygga.

Avlastar ambulansen

Många av larmen som kommer in gäller händelser på själva campingen: mindre bränder i grillar, gräsbrand eller små skogsbränder. Trafikolyckor på de ganska trånga Ölandsvägarna är också vanliga. Det händer också att ovana surfare som tar sig vatten över huvudet behöver räddas in till land när de inte lyckas vända brädan.

Någon båt har inte brandmännen, men en räddningsbräda med 300 meter lina. I Böda hamn har dessutom Sjöräddningssällskapet flera båtar. Campingen har en egen liten sjukstation och landstinget sätter in en extra ambulans i Borgholm under sommarmånaderna. Även polisen behåller sin bas i Borgholm på sommaren, förstärkt med extra jourer. Att just ambulansen är på ganska stort avstånd påverkar brandmännen på Bödas vardag.

– Det är en hel del IVPA-larm, i väntan på ambulans, säger Bo Edström. Jag tycker det är superviktigt att vara prestigelös och hjälpas åt så mycket vi kan. Om ambulansen är på utryckning på södra ön kan det dröja innan de kommer upp till norra. Då är det viktigt att vi gör vad vi kan under tiden. 

Bo Edström tycker att Ölands räddningstjänst val att garantera kvaliteten och stärka tryggheten under sommarperioden med extern personal visar på en stor öppenhet, som är mycket positiv. När han började sin bana som brandman var det svårt att få jobb för den som inte kände någon på orten, helst någon på stationen. 

– Jag är stolt över att en svensk räddningstjänst har den här lösningen. Och det är hedrande att de har så starkt förtroende för oss som kommer och jobbar!

Nummer 4—2015

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2015.