Annons

Du är här

Kvinna räddad av automatlarm

Publicerad28 januari 2016  Text Karin Wandrell

Bostadsbränder

Ett automatlarm blev räddningen för den 85-åriga kvinnan när en brand bröt ut i hennes lägenhet i Växjö. Med hjälp av en blixtrande lampa på fastigheten, dit larmet är kopplat, kunde bostaden snabbt lokaliseras.

Branden startade i en plasthink i lägenheten och spred sig sedan snabbt vidare. När rökdykarna kom in satt kvinnan med brinnande kläder i en fåtölj omringad av halvmeterhöga lågor. Hon fick lyftas ut sittande i stolen och fördes sedan direkt till sjukhus med lindriga skador.

Det var förmodligen röken som utlöste larmet och hade det inte larmat så snabbt hade kvinnan troligen inte klarat sig. Inga andra lägenheter skadades, men den kraftiga rökutvecklingen spred sig till trapphuset och ovanvåningen och fläktar sattes in för att vädra ut lukten. Efter branden har polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. 

– I det här fallet slutade det förhållandevis lyckligt men vid sådana  här händelser är det oftast försent när räddningstjänsten anländer. Tack vare brandlarmet upptäcks branden snabbt men det allra bästa är om det finns personal på plats som är förberedda och kan ingripa i ett tidigare skede, när larmet går, säger Lars Brodin, rådgivare Brandskyddsföreningen.