Annons

Du är här

VR-glasögon var årets julklapp 2016 men kan användas till mycket mer än spel och lek. Trygg-Hansa har hakat på en växande trend och skapat en VR-film som hela familjen kan brandöva med hemma.
Efter övningen får barnen ta hem glasögonen, så att de kan brandöva tillsammans med sin familj.

Brandövning på riktigt fast på låtsas

Publicerad5 april 2017  Text Nathalie Borgman

Goda exempel

Trygg-Hansa har hakat på en växande trend och skapat en virtual reality-film som hela familjen kan brandöva med hemma.

På Björkenskolan i Umeå kryper sju barn i tioårsåldern omkring på golvet med röda VR-glasögon på sig. 

– Akta tavlan Harry! 

– Kryp, kryp, kryp. 

– Skynda det briiiinner! 

Inget har fattat eld på riktigt – men i VR-filmen Brandkoll börjar huset rök­fyllas. Den är filmad i 360-grader och är därför lätt att leva sig in i. En flicka har tagit täten, ber barnen följa efter och berättar hur de ska agera. 

– Det är fett läskigt i början, man måste stänga dörren för att röken inte ska spridas, säger Harry, 7 år, som har lyckats undvika att krypa in i tavlan och istället satt kurs mot mitten av klassrummet. 

– Ja, för den stiger och är giftig, ropar Ayub, 9 år, som befinner sig under en skolbänk.  

Tio minuter tidigare berättade Linda Janze, från Trygg-Hansa som står bakom initiativet, om hur viktigt det är att rädda sig själv först om det börjar brinna hemma. 

– Även om ni har en hund, katt eller ett annat husdjur måste ni lämna det och ta er ut själva. Hur många har gjort en brandövning hemma? 

Ingen räcker upp handen. Men när Linda Janze istället frågar hur många som brandövat i skolan åker alla händer i luften. Kunskapen om brand är stor bland barnen, i princip alla har brandvarnare och brandsläckare hemma, de vet både att brand oftast uppstår i köket och att man ska ringa 112. Men när Linda Janze frågar hur de skulle agera vid en brand svarar Sundus, 10 år, att hon skulle gömma sig under sängen. 

Höja beredskapen med VR

Trygg-Hansa lanserade Brandkoll i slutet av förra året i syftet att väcka intresse och nå fram med information om hur man brandövar hemma. Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa, har varit med och tagit fram konceptet. 

– Barn reagerar precis som vuxna ofta irrationellt i en stressad situation som exempelvis vid en brand. Forskning och erfarenhet visar att barn ofta blir paralyserade när det börjar brinna, rädslan för röken och elden gör att de många gånger gömmer sig under sängen eller i garderoben istället för att lämna bostaden. Genom att skapa en brand­övning i VR hoppas vi att fler familjer ska vilja brandöva hemma, säger hon. 

Att nå ut med budskapet har tidigare varit svårt, menar Alexandra Gahnström. Det finns ingen tradition av att brandöva hemma, och många tänker att en brand inte drabbar en själv. Att bara informera räcker inte, utan det krävs något annat för att verkligen nå fram. 

– Hur strukturerar man upp en brandövning rent praktiskt hemma? Det slutar ofta med ett samtal kring middags­bordet och då har man inte riktigt uppnått syftet. 

Lösningen blev att använda VR, som ger en helt annan känsla och förståelse istället för att exempelvis visa en film eller bara berätta. Hittills har cirka 300 elever tagit del av Brandkoll och Trygg-Hansa har delat ut över 4 000 VR­-glasögon till barn, som sedan fått ta med sig dem hem. 

– Mycket går genom barnen, fortsätter Alexandra Gahnström. Om ens barn kommer hem och vill brandöva är det svårt som förälder att inte hålla med om att det är viktigt. 

På riktigt fast på låtsas 

På Björkenskolan har barnen precis fått se filmen en gång till, fast tillsammans på storbild. Skolan är en resursskola för elever som av olika skäl inte kan tillgodo­göra sig undervisningen i den vanliga skolan, och som behöver särskilt stöd. Läraren Maria Forsberg tror att VR passar särskilt bra till just den här klassen. 

– Det är svårt att hitta sätt att öva på brand som passar alla, säger hon. Vissa av barnen är känsliga för många intryck och en riktig brandövning är inte lika lätt att avbryta som en virtuell med VR.  Dessutom blir det en upplevelse med relativt enkla medel som väcker intresse. 

Efter filmen delar Linda Janze ut en guide i hur familjer kan brandöva hemma eller i sommarstugan. Den innehåller tips på hur man tänker kring utrymningsvägar – ytterdörren kanske inte är den bästa vid brand, uppsamlingsplats och vilken utrustning man bör ha hemma och lära sig använda. Lind­a Janze frågar hur många som kommer att vilja brandöva hemma med mamma eller pappa. Alla räcker upp handen. 

– Jag kommer lära mamma, säger Sundus. Och visa henne hur man kan använda VR-glasögonen.

Brandövning VR

Med Trygg-Hansas VR/360°-film Brandkoll kan du uppleva hur det är att vara i ett brinnande hus samtidigt som du lär dig vad du ska göra om det börjar brinna. Syftet är att väcka intresse och sprida information om hur du kan brandöva hemma. 

Konceptet

Filmen Brandkoll finns på Youtube och på Trygg-Hansas sajt. För att titta behöver du ett par VR-glasögon. Trygg-Hansa sprider konceptet genom att dela ut glasögonen i skolor, berätta hur de används, öva med hjälp av filmen och sprida information kring brandsäkerhet hemma.

Nummer 2—2017

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 2—2017.