Annons

Du är här

Tara Motevalli

IT kan bidra med ny kunskap om brandskydd

Publicerad6 december 2017  Text Elsa Frizell

Medarbetaren

Tara Motevalli, IT-chef på Brandskyddsföreningen, vill alltid ligga steget före och lösa problemen innan användarna märker något. 

Vad gör du på jobbet?

– Jag ansvarar för att underhålla våra 25 system och göra det proaktivt, inte ad hoc varefter problemen uppstår som det var tidigare. I arbetet ligger också att förutspå hur behoven kommer att se ut i framtiden. Ledningen har också bestämt att IT måste finnas med som en strategisk punkt i verksamheten och inte vara något man kan ha vid sidan av.

Hur ser du att IT kan vara med och påverka strategiskt?

– Det kan till exempel handla om hur man delar kunskap men också om förändrade arbetssätt. Det finns jättemycket information i våra system. Genom att titta på hur våra användare nyttjar systemen idag, skulle vi kunna erbjuda annan hjälp eller bättre anpassade tjänster. Och genom att samköra information från olika system kan man också få fram ny kunskap om brandsäkerhet. Vi är en hundraårig förening och det finns mycket kunskap som vi skulle kunna erbjuda för att göra ännu mer nytta i samhället.

Vilka använder era IT-system?

– Vi har såklart interna system som medarbetarna använder men de flesta systemen är externa. Och användarna är allt från kunder i vår e-handelslösning, till besiktningsmän, trafikverket och räddningstjänsten. Den största sajten är Heta Arbeten där hela certifieringsförfarandet sköts och där man kan anmäla sig till utbildningar.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att det finns en bredd i frågorna. Det är allt från att någon kommer förbi och har problem med sin dator till att vi servar systemen för Heta Arbeten som har flera hundra tusen användare. Däremellan ska vi titta på den tekniska förändringen i samhället och hur den kommer att påverka våra erbjudanden och stöd. Sedan känns det väldigt fint att kunna bidra till samhällsnyttan.

Hur skyddar ni systemen mot brand?

– Vi har säkerställt att vi har servrarna i brandsäkra datahallar som är utspridda geografiskt. Förut låg alla servrar här i Liljeholmen och gick elen här låg alla system nere.

Nummer 6—2017

Omslag för BrandSäkert 6—2017
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2017.