Annons

Du är här

Om du har levande ljus i luciakronan, se till att skydda håret med en fuktig duk, hålla lågorna borta från ansiktet och sitt ner om du skulle bli yr.

Natten går tunga fjät …

Publicerad8 december 2017  Text Karin Wandrell

Tips och råd

December är här och i takt med att mörkret sänker sig ute passar vi på att mysa med släkt och vänner. Julfester, glöggkalas och Lucia avlöser varandra, ofta ackompanjerat av levande ljus, men se upp så det inte börjar brinna.

Att se barnen skrida fram i sina lucialinnen, tomtedräkter eller som små pepparkaksgubbar sjungandes Sankta Lucia medan ljuslågorna fladdrar i händerna kan ge en nästan magisk känsla. Och visst, det är inte lika mysigt med elektriska ljus, men en fördel är att de orsakar färre bränder. Om du ändå väljer levande ljus är ett bra tips att se till att barnen använder kanalljus som fångar upp överflödigt stearin och ljusmanschetter av icke brännbart material. Allt för att minska risken för brända händer och tappade ljus.

I dag är det väl knappast någon som har levande ljus i luciakronan, men om du har det, se då till att skydda håret med en fuktig duk, hålla lågorna borta från ansiktet och sitt ner om du skulle bli yr.

Innan det är dags för luciatåg gäller det att välja en lokal med markerade nödutgångar som rymmer alla som har kommit för att titta. Börja med en säkerhetsgenomgång och utse en släck- och utrymningsansvarig. Ännu enklare, och mer stämningsfullt, är att helt enkelt ha luciatåget utomhus.

Brandsäkra luciatips

  • Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.
  • Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria. 
  •  Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna. 
  • Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.
  • Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.
  • Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.
  •