Annons

Du är här

Följ OS-facklans väg genom världen

Publicerad1 mars 2018  Text Karin Wandrell

Utblick

Den olympiska elden skyr inga vägar, färdmedel eller utmaningar under sin resa till OS. Med en flamma som aldrig slocknar gäller det att ha koll på brandsäkerheten.

Den olympiska elden är symbolen för strävan efter det perfekta, kampen för seger, fred och vänskap och den har brunnit vid varje sommar-OS sedan 1928 och varje vinter-OS sedan 1952. Inför årets OS tändes eldarnas eld, den olympiska elden, den 24 oktober 2017 av solens strålar vid Heras tempel i den grekiska byn Olympia.

Den traditionella fackelstafetten, som ska ta facklan till OS-arenan, startade med den grekiska längdskidåkaren Apostolos Angelis innan andra stafettlöpare som den sydkoreanske fotbollsspelaren Park Ji-Sung tog vid. Efter att ha färdats åtta dagar genom Grekland flögs den olympiska elden till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea där den landade den 1 november. Men, flyga med eld? Ja, det går faktiskt bra. Elden transporteras i en speciell behållare som klarar både säkerhetsföreskrifter och att hålla sig vid liv, för flamman får aldrig slockna. Och hanteringen av facklan ska skötas enligt de respektive ländernas brandskyddsregler.

Efter ankomsten till Sydkorea har sedan elden under 101 dagar färdats 2 018 kilometer genom nio provinser. Den har burits fram av 7 500 fackelbärare, ett antal som symboliserar de 75 miljoner människor som bor på Koreahalvön. Emma Tonne, tillträdande generalsekreterare för Ung Cancer, sprang med facklan genom Sydkorea för Sveriges räkning. Den 9 februari anlände facklan till OS-arenan och tände elden som ska brinna tills det att spelen avslutas.

Låt alla skina

Temat för årets fackelfärd är ”låt alla skina” och temat för vinter-OS 2018 är "nya horisonter". Fackelbärarna är alla utvalda för att de antingen är personer som öppnat nya horisonter genom sina prestationer eller för att de följer sina drömmar mot nya horisonter.

Att ha ett särskilt tema på fackelstafetten är tradition. Efter andra världskriget gick 1948 års stafett längs med Europas landsgränser för att fira freden. Stafetten i Mexiko 1968 följde Christoffer Columbus fotspår och inför Sydney 2000 visades Oceaniens kultur upp. Världens högsta och längsta fackelstafett var inför Peking 2008, då facklan var uppe på Mount Everest. Inför Sotji 2014 färdades facklan 13 meter ned i Bajkalsjön, något som var möjligt genom en special-

designad brännare. Facklan togs även med till den internationella rymdstationen ISS, men då var den inte tänd.

Facklan i Sverige

Genom Sverige har facklan färdats två gånger, inför OS i Lillehammer 1994 och Sydney 2004. Ursula Myrén, judoatlet och olympier, sprang med facklan genom Stockholm under dess väg till OS i Lillehammer.

– Det var en otrolig ära och det kändes väldigt hedrande.

Hon minns både att det var mycket folk som tittade på och alla noggranna instruktioner kring var man skulle stå, hur man skulle springa och hur facklan skulle hållas. Det var till och med en bil som körde bakom henne och sa om hon skulle springa fortare eller långsammare. Men någon brandskyddsgenomgång var det knappast.

– Haha, nej, det var mer att det skulle se snyggt ut. Facklan var ganska lätt, men den skulle hållas statiskt i en viss ställning så det blev ganska jobbigt efter ett tag. Och jag var lite orolig i början, man vill inte bli ihågkommen som den som tappade elden. Jag vet att jag tänkte att jag skulle ha haft med mig en tändare ifall jag skulle snubbla och facklan slockna. 

Fackelfakta

Facklan ska inte bara vara snygg utan konstruktionen måste också säkerställa att elden brinner oavsett väder och vind. Facklans färger, vitt och guld representerar de olympiska vinterspelen och fackelstafetten som en festival på snö och is.

2018 års fackla är uppbyggd med fyra separerade väggar som hindrar vind från att blåsa ut elden. En överdel som liknar ett paraply i tre lager skyddar lågan mot vind och snö. Inne i facklan cirkulerar gas och hettan sprids på så vis inne i facklan vilket gör att den klarar minustemperaturer. Facklan klarar vindar upp till 35 meter/sekund och temperaturer mellan minus 35 till plus 30.

Vinter-OS 2018

Vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea den 9 till 25 februari blir det 23:e i ordningen. Femton vintersporter i 102 grenar kommer att utövas: curling, konståkning, ishockey, hastighetsåkning på skridskor, short track, alpin skidsport, skidskytte, längdskidåkning, freestyle, nordisk kombination, backhoppning, snowboard, bob, rodel och skeleton.

Nummer 1—2018

BrandSäkert 1 2018 omslag
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 1—2018.