Annons

Du är här

Tomas Åberg
Tomas Åberg.

”Jag är genuint intresserad av brand”

Publicerad11 december 2018  Text Karin Wandrell

Medarbetaren

Tomas Åberg, expert inom normarbete, brinner för brandskydd och ser sin nya roll som ett sätt att vara med och höja brandsäkerheten i samhället ytterligare.

Vad innebär ditt arbete?

– Jag utvecklar och reviderar befintliga normer, just nu inom gassläcksystem. Det har kommit en del nya standarder som vi måste anpassa våra regelverk och normer efter. Jobbet innebär bland annat att jag har kontakt med olika branschföreningar och leverantörer för att samla på mig information så att normerna ska bli ännu bättre. Just nu pågår till exempel ett spännande arbete med syrereducerande system, ett helt nytt område.

Vad har du för bakgrund?

– Jag kommer närmast från Brandskyddsföreningens dotterbolag, Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB, där jag arbetade i 13 år med att revidera mot dessa normer som jag nu ska skriva.

Vad kan du bidra med?

– Jag har sett hur normerna tillämpas i praktiken och vilken nytta de gör, både installations- och certifieringsmässigt. Jag tar med mig den erfarenheten för att se vad som fungerar och inte och vad som kan göras bättre.

Varför sökte du dig till Brandskyddsföreningen?

– Efter att ha jobbat med tillämpning tidigare tycker jag att det ska bli spännande att få vara med och skapa regler och normer. Jag är genuint intresserad av brand, varför det brinner och hur vi kan förbättra brandskyddet i samhället i stort. Det som driver mig är att få vara en del i att göra våra byggnader ännu säkrare.

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

– Att få ta del av all kunskap och information om brandskydd som finns här och lära mig sådant jag inte kunde tidigare. Och att få vara med och påverka systemutformare och kravställare i dessa frågor.

Nummer 6—2018

BrandSäkert 6 2018 omslag
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2018.