Annons

Du är här

Förverkade fyrverkerier

Publicerad11 december 2018  Text Karin Aase

Experten case

I Norge infördes förbud mot raketer med styrpinne redan 2008,  ett beslut som dramatiskt har minskat antalet olyckor.

Under många år hade det diskuterats i Norge vad man skulle göra åt alla de personskador och skador på mark och byggnader som fyrverkerier orsakade. 2006 tillsattes en arbetsgrupp bestående av ett brett spektrum av organisationer, bland annat importörer, polis, sjukvård och försäkrings-branschen. 

– Vi i Norsk brannvernforening var också representerade och i arbetet med den här rapporten blev det tydligt att raketer med styrpinne var klart överrepresenterade vid dessa skador, säger Ivar Bjerke, rådgivare på Norsk brannvernforening.

Arbetsgruppen föreslog därför att raketer med styrpinne skulle förbjudas och så blev det också, även om importörerna var oroliga för hur ett förbud skulle påverka deras inkomster. Förbudet infördes från och med nyårsafton 2008 och redan under 2009 syntes en rejäl nedgång i olycksstatistiken. Från 220 rapporterade olyckor med fyrverkerier under 2008 till 79 olyckor 2009. Från 155 personskador 2008 till 61 stycken 2009.

– De första åren kanske det var några få som saknade raketerna, men idag är det ingen som vill gå tillbaka till att tillåta dem. Allmänheten har gått över till att använda så kallade batterifyrverkerier istället så även importörerna är nöjda.

Men det är inte bara när det gäller förbudet mot raketer med styrpinne som Norge är restriktivare än Sverige också försäljningen av fyrverkerier är mycket hårdare reglerad. De får bara säljas mellan jul och nyår och på många ställen i Västlandet är fönstret ännu snävare – där tillåts bara fyrverkerier i butikerna under två till tre dagar i mellandagarna. Det är dessutom bara tillåtet att skjuta av fyrverkerier mellan klockan arton på nyårsaftons kväll och klockan två på nyårsdagens morgon.

– Vi har inte samma tradition när det gäller fyrverkerier som Sverige och generellt sett finns här en större skepsis mot dem, konstaterar Ivar Bjerke.

Gratis skyddsglasögon

Det är också strängare krav på försäljarna i Norge än i Sverige. För att få sälja fyrverkerier måste butiken se till att minst en säljare på plats har gått en certifieringskurs hos Norsk Brannvernforening. En certifiering som dessutom måste förnyas vart femte år.

Den stora debatten i Norge idag när det gäller fyrverkerier rör sig heller inte om vare sig raketer eller försäljning utan om de ögonskador som uppkommer genom felaktig användning av fyrverkerier. 

– Men det är inte ett problem som vi får bort genom förbud utan genom information, konstaterar Ivar Bjerke.

Därför har importörerna av fyrverkerier i över tio års tid fört en kampanj där man delar ut gratis skyddsglas­ögon till alla som köper fyrverkerier.

– Alla som handlar ska ha med sig minst ett par skyddsglasögon från affären. Och det var någon handlare som sa att det är lite samma utveckling som när cykelhjälmarna kom: först skrattade folk, men allt eftersom är det fler och fler som faktiskt använder dem. 

Man har heller inte nöjt sig med att bara dela ut glasögonen. Tillsammans har Norsk brannvernforening och importörerna sedan 2015 ordnat informationskampanjer för att få fler att faktiskt också använda glasögonen.

– Vi har till exempel en kampanj på sociala medier varje nyår där människor ska ta en selfie där de använder skyddsglasögon och tagga med #jegvilse och så lottar vi ut riktigt fina priser. Nu ser vi också att folk börjar bli ganska noga med att se till att de faktiskt får sina skyddsglasögon när de handlar fyrverkerier.

Så handskas du med fyrverkerier på ett säkert sätt

  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen. Luta dig aldrig över en antänd fyrverkeripjäs. Skjut inte från balkonger.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid, gärna i dagsljus. Tänk på riskerna, fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Läs bruksanvisningarna noga och följ dem.
  • Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
  • Tänd bara på ursprungsstubinen, aldrig direkt på pjäsen eller en stubin som slocknat.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och tama och vilda djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
  • Rigga upp fyrverkeripjäserna enligt bruksanvisningen. Fundera innan avfyring var pjäsen kommer att hamna – glöm inte att ta hänsyn till hur vinden blåser. Se till att nedfallande rester inte kan orsaka skada eller brand.
  • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.

Nummer 6—2018

BrandSäkert 6 2018 omslag
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2018.