Annons

Du är här

Sluta sälj engångsgrillar vid eldningsförbud

Publicerad10 maj 2019  Text Nadine Jones Pioud

Brandskyddsföreningen

Förra årets värmebölja ledde till att Brandskyddsföreningen uppmanade till stopp för försäljning av engångsgrillar. Nu vill föreningen att alla försäljningsställen ska följa dagligvaruhandelns exempel och sluta sälja engångsgrillar när eldningsförbud råder.

En brandorsak vid grillning är oförsiktig hantering av engångsgrillen. Grillen kan bli mycket varm och ställs den direkt på gräset kan det lätt ta eld i marken. Ett annat misstag är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar.

– Den som grillar eller tänder en eld är själv ansvarig för att se till att elden inte vållar någon skada. De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar bränder orsakade av grillning utomhus. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder skulle kunna undvikas om fler lär sig vad de ska tänka på. Att använda en bärbar grill av plåt är till exempel betydligt brandsäkrare än en engångsgrill och dessutom miljövänligt, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen.

Ny branschöverenskommelse

Efter förra sommarens många bränder tog medlemsföretagen i Svensk Dagligvaruhandel – Coop, Hemköp, Willys, Ica, City Gross och Lidl –initiativet till en branschöverenskommelse. Överenskommelsen innebär att företagen ska upphöra med försäljning av engångsgrillar i butikerna så snart det blir känt att en Länsstyrelse eller kommun infört eldningsförbud på allmän plats.

– Vi har en gemensam och tydlig rutin att följa när vi får kännedom om att en länsstyrelse infört eldningsförbud. Då slutar alla aktörer i de aktuella kommunerna att sälja engångsgrillar. Vår största utmaning är att få en samlad och enkel bild av var eldningsförbud är utfärdade, men vi hoppas att myndigheterna får fram en bra samlingssida över aktuella förbud i landet denna säsong, säger Anna Jönsson, kommunikationschef på Svensk Dagligvaruhandel.

Förra årets debatt har också lett till att flera handlare och bensinstationer har valt att fasa ut engångsgrillarna ur sortimentet. Circle K, OKQ8 och Preem uppger i media att de stoppar försäljningen av engångsgrillar helt eller tills vidare.

– Vi uppmanar nu övriga detaljhandeln, andra bensinbolag med flera att åtminstone följa dagligvaruhandelns överenskommelse om att inte sälja engångsgrillar när eldningsförbud råder, säger Björn Björkman.

Här kollar du brandrisken

Uppgift om eldningsförbud hittar du på din kommuns eller länsstyrelses webbplatser. En brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av till exempel slängda cigarettfimpar.

Bärbara kolgrillar

Tänk på att dessa inte är tillåtna i skog och mark när det råder eldningsförbud.